فساد سیستمی

فساد سیستمی

کارآمدی و فساد ستیزی شعار محوری آقای رئیسی در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 بود. فساد نه تنها بنیان های اخلاقی و اقتصادی جامعه را متزلزل می سازد بلکه در تضاد با کارآمدی هم هست. فساد در بستر ناکارآمدی متولد می شود و آن را به خدمت می گیرد.

از ابتدای انقلاب اسلامی انتخاب مدیران و مسئولان بر مبنای شاخصههای سیاسی، یکی از مشکلات نظام مدیریتی کشور بود. برای حل این مشکل در قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال1386 مجلس شورای اسلامی بنا شد مدیریتهای حرفهای از مدیریتهای سیاسی تفکیک شود و لایههایی از نظام مدیریتی کشور توسط متخصصان و مدیران حرفهای اداره شود. اما در عمل این نشد و انتصابات مدیران از صدر حوزههای حاکمیتی و سیاستگذاری تا ذیل مدیریتهای اجرایی همچنان بر مبنای شاخصهای سیاسی و اولویتهای جناحی است. امروز فساد در کشور نهادینه و سیستمی شده است و به موارد حداقلی همچون دریافت رشوه و ... بسنده نمیکند. جریان فساد از قابلیتهای قانونگذاری و وضع مقررات برخوردار است، نظامهای نظارتی را خنثی میکند و حتی به خدمت میگیرد.  جریان فساد، بانک تأسیس میکند صندوقها و موسسات مالی و اعتباری ایجاد و سپس ورشکست میکند و آنگاه که خسارت مالباختگان از اموال و داراییهای عمومی تأمین میشود. باز دوباره این اموال و داراییهای جبرانی هم مورد دستبرد گروهی دیگر قرار میگیرد.

آقای حسین عامریان مدیرعامل موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان صنایع فولادی اخیرا از پروندههای حقوقی فساد ده هزار میلیارد تومانی مدیران سابق آن صندوق سخن گفت. 55 درصد از سهام شرکت دخانیات ایران تحت عنوان بدهی دولت به صندوق فولاد واگذار شده است. اما موضوع کسری منابع صندوق فولاد و بررسی  نحوه تأمین این کسری آن هم از محل اموال و داراییهای وزارت صمت و آنچه بر سر این داراییها آمد میتواند یک مطالعه موردی (case study) از عمق، یکپارچگی و فساد سیستمی در کشور باشد، که چگونه از نظام قانونگذاری تا بالاترین مقام یک دستگاه اجرایی را به خدمت میگیرد. صندوق بازنشستگی فولاد یک موسسه غیردولتی بود مگر قرار نبود از محل کسورات شاغلین صنایع فولادی اداره شود و حقوق بازنشستگان خود را در آینده تأمین نمایند، چرا و چگونه دچار کسری شد؟ و چرا در سال 1389 با یک بند در قانون بودجه بنا شد این کسری از محل منابع خزانهای تأمین شود؟ و چرا به این بند بسنده نشد و این قانون سوال برانگیز در سال 1391 دوباره خم شد و این بار بنا شد کسری صندوق به جای خزانه از محل اموال و داراییها و سهام شرکتهای تابعه وزارت صمت تأمین شود و مدیران مشترک یعنی کسانی که در صندوق فولاد کرسی مدیریت داشتند و از سوی دیگر دستی در وزارت صمت داشتند در فراهمسازی بسترهای قانونی و سپس شناسایی، انتخاب و انتقال این داراییها با ظرافت تمام نقش آفرینی کردند و در ادامه راه همان کسانی که کسری صندوق را موجب شده بودند  اینبار در مقام جبران ظاهر شدند و در پس تصاویر دود اندود کارگران زحمتکش معادن ذغالسنگی آنچه خواستند با اموال و داراییهای صندوق انجام دادند.

 

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

تازه ترین‌ها

سهم سیگاری‌ها از درآمدهای مالیاتی دولت بیش از سهم تمامی شرکت‌ها، مؤسسات و بانک‌های دولتی

سال ۱۴۰۳، سال «جهش تولید با مشارکت مردم»

بخشنامه حداقل دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۳ منتشر شد

ملی شدن صنعت نفت و واقعیت‌های موجود

توتون صنعت در سالی که گذشت، چه نوشت؟

صنعت د‌خانیات ایران و هوش مصنوعی

لزوم تد‌وین ضوابط اختصاصی نظارت بر ترانزیت کالای د‌خانی

سرنخ‌ قاچاق د‌خانیات به ایران د‌ر «سرنخ»

کیسه‌های نیکوتین چیست؟ و د‌ر واقع آیا برای شما بهتر از سیگار هست؟

کنوانسیون مبارزه با تجارت غیرقانونی به پایان رسید‌

کاهش فروش سیگارهای سنتی و افزایش تقاضای سیگارهای الکترونیک د‌ر کره‌جنوبی

تجزیه‌ و تحلیل صنعت جهانی دخانیات در سال 2023

بازار سیگار نظارت موثر ندارد 450 میلیون دلار ارزش کالای دخانی قاچاق

صنعت د‌خانیات ایران د‌ر سالی که گذشت

5253 میلیارد تومان تنها بخشی از مالیات دخانیات تا پایان بهمن ماه امسال

آثار سیگارهای الکترونیکی بر سلامت

سلیمانیه عراق، کانون تولید تنباکوی تقلبی

خیلی نگران آینده صنعت هستیم

برنامه راهبرد‌ی برای صنعت د‌خانیات ایران

زمزمه‌های افول یک بنگاه بزرگ اقتصادی دیگر

مراکز آموزشی تا شعاع 100 متری از عرضه و استعمال مواد دخانی پاکسازی می‌شوند

دخانیات هم سرطان‌زاست، هم پرونده‌زا

شرکت دخانیات ایران با مولدسازی املاک نامولد از زیان خارج می‌شود

عوارض ومالیات‌ها و عدم تخصیص ارز عامل افزایش قیمت دخانیات و رونق قاچاق

دستگیری باند حرفه‌ای قاچاق سیگار و تنباکو در قم