مبارزه با مصرف دخانیات یا صنعت دخانیات

مبارزه با مصرف دخانیات یا صنعت دخانیات

فرداد امیراسکندری، مدیر مسئول - همه ساله در جریان تصویب بودجه کل کشور در مجلس شورای اسلامی موجی برای وضع مالیات‌های جدید بر صنعت دخانیات ایجاد می‌شود و طبق معمول در جریان تصویب بودجه سال 1400 کل کشور این رویه تکرار شد و ارقامی فزاینده به عنوان مالیات بر مصرف دخانیات در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

با ابهاماتی که در مورد ارتباط این عوارض جدید با اسناد بالادستی و اینکه آیا این مالیات‌ها جایگزین عوارض و مالیات‌های موضوع ماده 73 قانون برنامه ششم توسعه است یا مازاد بر آن هم‌چنان وجود دارد و آنجا هم که بخشی از اصلاحات کمیسیون تلفیق درخصوص تسهیلات به تولیدکننده داخلی در ازاء خرید توتون داخلی می‌توانست به نوعی حمایت از کشاورزان توتون‌کار تلقی شود مورد اعتراض مدیر کل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قرار گرفت. واقعیت این است که وضع عوارض و مالیات مقوله پیچیده‌ای است. هرگونه دستکاری در عوارض و مالیات‌ها مستلزم شناخت دقیق قبلی از وضعیت موجود، بررسی اسناد بالادست و اقدامات و سوابق قبلی موضوع و همچنین شناسایی کلیه مولفه‌ها و متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر است. شاخه اقتصاد بخش عمومی از گرایش‌های علوم اقتصادی در مقطع تحصیلی دوره دکتری است و یکی از مباحث مهم این شاخه از علم اقتصاد چگونگی وضع و نرخ‌گذاری مالیات است. ممکن است زمانی هدف شما اخذ مالیات از مصرف‌کننده نهایی باشد ولی کشش قیمتی به گونه‌ای باشد که در عمل تمام یا بخشی از این مالیات به تولیدکننده منتقل شود و اثر قیمتی آن در بازار برای مصرف‌کننده نهایی خنثی شود هر چند هدف جامعه مصرف‌کننده بوده باشد. لذا مقوله دستکاری در مالیات‌ها با هر هدفی که باشد می‌بایست متکی‌بر مطالعات کارشناسی در دولت یا مرکز پژوهش‌‌های مجلس شورای اسلامی باشد و این نیست که با یک مذاکره چند ساعته در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی تغییرات 500درصدی در مالیات و عوارض یک رشته خاص صنعتی اعمال کرد. صنعتی که با احتساب عملیات بالادست به شکل کشاورزی و تولید مواد اولیه این صنعت تا تبدیل به محصول نهایی، شبکه توزیع عمده‌فروشی و بخش خرده‌فروشی، گردش مالی آن در یک حساب سرانگشتی به یکصد و پنجاه هزار میلیارد تومان می‌رسد و گریبان‌گیر رقابت با کالای قاچاق هم هست که هر لحظه مترصد تصاحب بازارهای داخلی است.  عباراتی همچون مالیات بر مصرف، مالیات بر تولید و... هر کدام مفاهیم خاص خود را دارد نظام اجرایی و وصول آنها نیز متفاوت بوده ساز و کار جداگانه‌ای دارد.  کنوانسیون چارچوب سازمان بهداشت جهانی در مورد کنترل دخانیات که دولت جمهوری اسلامی ایران نیز با مصوبه مورخ 05/04/1384 مجلس شورای اسلامی به آن ملحق شده است، روش‌های مبارزه و کنترل مصرف دخانیات را صرفاً محدود به ابزارها و روش‌های قیمتی نمی‌داند در سند راهنمای اجرای ماده 6 کنوانسیون سازمان جهانی بهداشت در زمینه کنترل دخانیات تصریح شده است که تجارت غیرقانونی محصولات دخانی اقدامات قیمت‌گذاری و مالیات طراحی شده برای تقویت کنترل دخانیات را تضعیف می‌نماید.  هم‌چنین ماده 7 قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون، ناظر به وظیفه و تکلیف اعضا به اقدامات بازدارنده در مقابل تجارت غیرقانونی قاچاق فراورده‌های دخانی است. ماده 15 قانون الحاق محو تمامی اشکال تجارت غیرقانونی فراورده‌های دخانی از جمله قاچاق، تولید غیرقانونی و عرضه نمونه‌های قلابی آن را تکلیف کرده است. لذا هر گونه اتخاذ تصمیم در مورد صنعت دخانیات کشور مستلزم شناخت کامل از وضعیت این صنعت در کشور و تأمل در اسناد بالادستی است تا مبارزه با مصرف دخانیات به سمت و سوی مبارزه با صنعت داخلی دخانیات هدایت نشود. 
 

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

محرم
شعار سال 1404
همه با همیم

پربازدیدها

تازه ترین‌ها

کشفیات قاچاق سیگار اردیبهشت ماه 1404

بدون روشنگری، صنعت دخانیات قربانی سوءبرداشت‌ها خواهد شد

همایش تخصصی صنعت دخانیات اردیبهشت 1404

صنعت دخانیات ایران، چالشها و راهکارها

لغو امتیاز تنباکو: نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران

حمایت جامعه کارگری از تلاش‌های میدری برای رفع مشکلات

امنیت شغلی و معیشت کارگران اولویت و دغدغه وزیر تعاون است

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار و محصولات دخانی در سال ۱۴۰۴ اعلام شد.

کارگر سرمایه اصلی برای تحقق شعار سال است

افزایش 30 تا 110 درصدی مالیات انواع سیگار

نقدی بر تغییر رویه سازمان امور مالیاتی در خصوص مالیات ارزش افزوده توتون وارداتی

مروری بر تاریخچه صنعت دخانیات ایران

سقوط 62 درصدی سهم از بازار شرکت دخانیات ایران

کشفیات فروردین ماه 1404

قیمت انواع سیگار و تنباکوی قلیان 30 سال پیش چقدر بود؟

سال 1404 سال سرمایه گذاری برای تولید

اصلاح ساختار شرکت دخانیات ایران قبل از واگذاری، تکلیفی بر عهده حاکمیت بود

تلاش برای تنظیم بازار و حمایت از کشاورزان در آستانه فصل فروش

سه چالش بزرگ صنعت دخانیات و راهکارهای برون رفت

تشویق کشاورزان به تمرکز بر کیفیت محصولات

صنعت سیگار برای اجرای تعرفه‌های جدید ترامپ آماده می‌شود

افزایش سهام شرکت‌های بزرگ تنباکو پس از اعلام تعرفه های جدید امریکا

تحلیل تاثیر سیاستهای مالیاتی بر دخانیات و تولید داخلی در ایران

رشد سود هر سهم تعدیل شده به ۶.۵۷ دلار و افزایش ۹.۳ درصدی، با عملکرد درخشان محصولات بدون دود

نرخ عوارض و مالیات بر ارزش افزوده سیگار وارداتی ۱۴۰۴ ابلاغ شد