فقط 3درصد میزان سیگار قاچاق شده به داخل کشور کشف می شود
مسئول دبیرخانه کنترل مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت:

فقط 3درصد میزان سیگار قاچاق شده به داخل کشور کشف می شود

مسئول دبیرخانه کنترل مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت گفت: تا وقتی دستگاه های دیگر پای کار نباشند و همکاری نکنند، نمی توانیم امیدوار باشیم که به شاخص 30 درصدی کاهش مصرف دخانیات تا سال 1404 برسیم.

به گزارش توتون صنعت به نقل از همشهری آنلاین، بهزاد ولیزاده مسئول دبیرخانه کنترل مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت، در ارتباط با وضعیت مصرف دخانیات در کشور گفت: تا زمانی که آخرین مطالعات انجام شده در سال 1400، یعنی مطالعه عوامل خطر غیرواگیر منتشر نشود، نمیتوانیم بگوییم نسبت به سال 95 افزایش مصرف دخانیات داشتهایم یا خیر و اینکه در چه گروههای سنی و چه محصولاتی بوده است که افزایش یا کاهش مصرف داشتهایم. طبق آمار سال 95، 25 درصد مردان و چهار درصد زنان بالای 18 سال مصرف کننده دخانیات بودهاند، یعنی در مجموع 14 درصد مصرف دخانیات در کشور داشتهایم.

او با اشاره به اینکه میان آمارهای وزارت بهداشت و وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد میزان مصرف دخانیات در کشور اختلاف نظر وجود دارد، افزود: وزارت صمت براساس تولید و برآوردی که از مقدار قاچاق دارد، میزان مصرف را اعلام میکند، اما وزارت بهداشت براساس مطالعاتی که انجام میدهد آمار را مشخص میکند و شاید حداقل در حدود دو میلیون نفر و یا بیشتر میان آمار وزارت بهداشت و صمت تفاوت باشد. براساس آخرین مطالعات وزارت بهداشت برآورد میشود حدود هشت میلیون نفر مصرف کننده دخانیات در کشور داریم. درباره میزان مصرف محصولاتی که قاچاق است مانند تنباکوهای جویدنی که نوعی ماده دخانی است و به آن تنباکوی بدون دود میگویند و سیگارهای الکترونیک هم در مطالعات سال 1400 بررسی شده و امیدوارم نتایجش قابل ارائه باشد.

ولی زاده گفت: منتها منتظر هستیم که مرکز تحقیقاتی مجموعه وزارت بهداشت که این مطالعه را انجام داده است، هر چه سریعتر اطلاعات را منتشر کند که ما بتوانیم با اعداد و ارقام مستند تحلیل مقایسه روند را گزارش کنیم. به لحاظ اینکه یکسری از مصوبات و برخی از مقرراتی که در قانون وضع شده به درستی اجرا نشده است، احتمال افزایش مصرف دخانیات را میدهیم.

 سیگار در ایران نسبت به کشورهای همسایه بسیار ارزانتر است

او افزود: حال امیدواریم که این پیش بینی درست نباشد، اما به طور کلی هم اگر افزایش مصرف داشته باشیم، نمیتوانیم به آمار و ارقامی که از حوزه وزارت صمت منتشر میشود استناد کنیم، به این دلیل که آنها براساس میزان تولید و برآوردی که براساس میزان قاچاق دارند آمار مصرف را میدهند. برای مثال 55 میلیارد نخی که تولید میشود، که آخرین آمار سال 99 است که الان قطعا بیشتر شده است را به حکم میزان مصرف محاسبه میکنند، حتی اگر مقداری از این میزان تولید شده به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده باشد و قاچاق برعکس داشته باشیم. به این دلیل که سیگار در ایران نسبت به کشورهای همسایه مخصوصا ترکیه بسیار ارزان قیمت است و این بسیار برای قاچاقچی میصرفد که سیگار را از کشور به صورت غیرقانونی و بدون دادن عوارض خارج کنند.

ولی زاده گفت: بنابراین ما نمیتوانیم بگوییم تمام آمار وزارت صمت از میزان تولید داخلی دخانیات، در داخل کشور مصرف میشود و نمیتوانیم بدون مستندات دقیق از میزان قاچاق خروجی و برندهای مربوطه، این میزان را صد در صد به مصرف داخلی مرتبط کنیم.

او افزود: از طرفی فقط 3 درصد میزان سیگار قاچاق شده به داخل کشور کشف میشود. این سه درصد را با محاسباتی تا 33 برابر بیشتر درنظر میگیرند. اینها روشهای اصولی، علمی و منطقی برای محاسبه میزان قاچاق ورودی به کشور و مصرفش نیست. ضمن اینکه بازهم در مقوله قاچاق به داخل کشور، به اینکه همه این محصولات قاچاق به مصرف داخل کشور برسد اطمینان هم نیست. بنابراین ما نمیتوانیم براساس میزان تولید و واردات و برآورد قاچاق بگوییم مصرف در داخل کشور به چه اندازه است.

ولی زاده گفت: این یک مدل برآورد است و دقیقتر این است که از طریق مطالعات علمی که به صورت سرشماری در مرکز آمار ایران یا طرحهای کشوری که وزارت بهداشت اجرا میکنند، مانند طرح «استپس» که هر چهار یا پنج سال یکبار است، آمار را به صورت مشخص و دقیق بگوییم. ما پیش بینی میکنیم تا یکی دو ماه آینده این آمار آماده شود و پیگیری میکنیم که این آمار را بعد از تحلیلهای اولیهای که بر روی آن انجام میدهند، به دست ما برسانند و انشاالله بتوانیم به اطلاع عموم مردم برسانیم.

 کالای قاچاق را باید آتش زد

او در ادامه گفت: مقام معظم رهبری با تاکید فراوان اعلام کردهاند که با شدت و جدیت باید با مقوله قاچاق برخورد کرد. ایشان فرمودند حتی باید محموله قاچاق را در لحظه کشف شدن آن جلوی همگان آتش زد تا همه بدانند که افرادی که به تولید ملی آسیب میرسانند، تکلیفشان چیست.

ولی زاده افزود: یعنی آن قاچاقچی اگر بداند قاچاقش را که گرفتند، غیر از مجازاتی که برای خودش وضع میشود، کالایش را آتش میزنند، از بین میبرند و وسایل نقلیه مربوطهاش را هم ضبط میکنند، دیگر انگیزهای برای قاچاقچی باقی نمیماند. بنابراین مبارزه با بحث قاچاق باتوجه به فرمایشات مقام معظم رهبری یک اراده ملی میخواهد. باید دستگاههای مربوطه این مساله را بسیار جدی بگیرند و انشالله اجازه دهند که ما هم بتوانیم سیاستهای سلامت محورمان را به نحو بهتری اجرا کنیم که به کاهش مصرفی که مدنظر داریم برسیم.

او در انتها گفت: ایران نهمین کنفرانس بین المللی کنترل دخانیات را در ژنو با حضور 180 کشور از 17 آبان ماه به مدت 5 روز برگزار میکند. این به خاطر عملکردی بوده است که در طی سالها ایران در اجرای کنوانسیون داشته است و امیدوار هستیم که این فرصت بین المللی در تقویت اجرای راهکارهای کاهش عرضه و تقاضای دخانیات استفاده شود.

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

پربازدیدها

تازه ترین‌ها

اخبار بین الملل مرداد ماه

افزایش قاچاق با افزایش مالیات کالاهای دخانی

کشفیات مرداد ماه قاچاق سیگار

نقش مغفول وزارت جهاد کشاورزی در امور حاکمیتی محصول توتون

توسعه همکاری ها و بهره گیری از ظرفیت های متقابل

چه عواملی بر کیفیت برگ توتون تاثیر گذار است؟

تمرکز زدایی و بهره برداری از ظرفیت استان ها در تأمین مواد اولیه صنعت دخانیات در دستور کار است

باید واقعیت اقتصادی صنعت دخانیات رابپذیریم و برای آن، برنامه ریزی و سیاستگذاری علمی و واقع گرایانه داشته باشیم

آتاناس زافیروپولوس موسس مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش ( 1358ـ1315)

مدیریت تلفیقی بیماری ساق سیاه توتون

مشخصات انواع سیگارت

شرکت دخانیات ایران، بازوی تحقیقاتی و پژوهشی صنعت دخانیات کشور

پذیرش هفت مقاله علمی محققین مجتمع تیرتاش در کنکره بین المللی کرستا 2025

افزایش سهم از بازار شرکت دخانیات ایران

کشفیات محصولات دخانی قاچاق در تیر ماه

ایران پابرجا

فیلیپ موریس اینترنشنال گزارش درآمدهای بی سابقه سه ماهه دوم را اعلام کرد

لزوم حل و فصل مسائل کلان دخانیات با مساعدت همه دستگاه های مرتبط

وضعیت کشور ایران برای شرکت JTI

ارزبری قاچاق بیشتر از تولید داخل!

مدیران عامل موسسه انحصار دخانیات و شرکت دخانیات ایران از بدو تاسیس تاکنون

بازدید نمایندگان کارگران دخانیات از موسسه اطلاعات در سال 1343

صادرات تنباکوی موزامبیک در سال 2024 با رشد 63 درصدی مواجه شد

میزان قطران و نیکوتین درج شده بر روی پاکات سیگارت های قاچاق و تقلبی ناصحیح است

کشفیات خرداد ماه قاچاق سیگار