میزان مالیات وصولی از صنعت دخانیات  و محل مصرف آن اعلام شود

میزان مالیات وصولی از صنعت دخانیات و محل مصرف آن اعلام شود

  همه ساله، مخصوصا در زمان تصویب لایحه بودجه کل کشور در مجلس شورای اسلامی بحث‌های چالشی در مورد مالیات دخانیات مطرح می‌شود. متولیان بهداشت و سلامت عمومی خصوصا در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نرخ‌های مالیاتی موجود را برای کنترل مصرف ناکافی اعلام می‌کنند و صنایع دخانی آن را به نسبت درآمد سرانه، جزو بیشترین در جهان تلقی و هر گونه افزایش در مالیات را به کام قاچاق قلمداد می‌کنند که بخش زیادی از نیاز بازار همچنان به این شیوه تأمین می‌شود. کالای قاچاق در رقابت با کالاهای قانونی تولید داخل بوده و به دلیل نامشخص بودن ترکیب مواد آن آسیب‌رسانی بیشتری دارد. در قانون مالیات بر ارزش افزوده جدید عوارض تولید محصولات دخانی با مالیات بر ارزش افزوده تجمیع و در سال اول اجرا، برای انوع سیگارت با برندهای ثبت داخل 25 درصد و اقلام تولید داخل با برندهای بین‌المللی 40 درصد تعیین گردید که از ابتدای سال جاری نیز بنا شد به این ضرایب سالانه 5 درصد اضافه شود. علاوه بر این دو درصد حق انحصار نیز به تولید محصولات دخانی تعلق می‌گیرد. این علاوه بر تعرفه‌ها و مالیات‌هایی است که به طور ویژه به واردات توتون خام و خرمن توتون آماده مصرف وضع شده است. متأسفانه اطلاعات دقیقی از مقادیر وصولی دولت از محل مالیات محصولات دخانی در دسترس نیست. تنها ارقام وصولی از محل دو درصد حق انحصار و صدور مجوزهای توزیع که متولی آن وزارت صمت است منتشر می‌شود آنگونه که در خبرها آمده بود درآمد دولت در این بخش در سال 1400 مبلغ 377 میلیارد تومان بوده است.

حق انحصار به غیر از 30 و 45 درصد مالیات ارزش افزوده پرداختی تولید کنندگان است.این در حالی است که در حلقه‌های بعدی و در شبکه توزیع از عاملین پخش کشوری به استانی و از استانی به خرده فروش و از خرده فروش به مصرف‌کننده نهایی هم همین ضرایب مالیات بر ارزش افزوده (بر مابه‌التفاوت خرید و فروش) جاری است و جالب آن که با ادغام عوارض تولید که قبلا صرفا منحصر به تولیدکننده بود با مالیات ارزش افزوده، آنچه که قبلا به عنوان عوارض تولید از تولیدکننده وصول می‌شد به شبکه توزیع هم تسری یافت و مالیات ارزش افزوده در کانال‌های توزیعی از 15 درصد قبلی امروزه به 30 درصد برای برند ایرانی و 45 درصد برای برند بین المللی رسیده است. یعنی عملا امروز مالیات کالای دخانی در شبکه توزیع 100درصد برای برند ایرانی و 200 درصد برای برندهای بین المللی نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش نشان می‌دهد و رقم مالیات صنعت دخانیات امسال بیش از 12هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود. علاوه‌بر این آنچه انتظار می‌رود اطلاع‌رسانی شود سهم تخصیصی به دستگاه‌ها بابت وصولی از محل مالیات دخانیات توسط مقامات مالیاتی است. همه ساله و در قوانین بودجه سهم دستگاه‌هایی همچون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش از مالیات دخانیات مشخص می‌شود و هرکدام ضرایب سهمبری بالایی دارند. اما آنگونه که رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات اعلام کرده، در طول سه سال گذشته وزارت بهداشت هیچ وصولی از مالیات دخانیات نداشته ودر طول برنامه ششم توسعه تنها یک درصد از سهم آن وزارتخانه توسط خزانه پرداخت گردیده است.

فرداد امیراسکندری

مدیر مسئول

 


دیدگاه‌ها

دیدگاه شما

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

پربازدیدها

تازه ترین‌ها

نرخ خرید توتون‌های ویرجینیا، بارلی و باسما در سال ۱۴۰۵

اصلاح بخشنامه مالیاتی واردات توتون خام و فرآوری‌شده پس از پیگیری مرکز بهبود کسب‌وکار

نرخ خرید توتون های ویرجینیا، بارلی و باسما در سال ۱۴۰۵

به بهانه تصویب قیمت خرید توتون در هیئت مدیره شرکت دخانیات ایران

توتون ایرانی مزیت رقابتی برند ایرانی

کشفیات محصولات دخانی قاچاق در مردادماه

اخبار بین الملل مرداد ماه 1405

ضرورت اصلاح دستورالعمل تبصره ۴ ماده ۱۸ و رفع موانع زنجیره قانونی توزیع محصولات دخانی

شتاب تولید داخلی مواد اولیه دخانی با توسعه کشت، افزایش خرید تضمینی و حمایت از کشاورزان

اصلاح ساختار، تقویت تولید قانونی و مقابله با قاچاق سه ضلع احیای صنعت دخانیات کشور

مجمع عمومی انجمن تولید کنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان کالای دخانی برگزار شد

کشفیات محصولات دخانی قاچاق در تیرماه 1405

صعود در رکود

پذیرش ۴ مقاله در کنگره جهانی کرستا ۲۰۲۶

اخبار بین‌الملل تیر ماه 1405

شرکت دخانیات ایران در بین 10 شرکت برتر در حال رشد جهان

وقتي مقررات سخت‌گيرانه با اقتصاد توتون روبه‌رو مي‌شود (تجربه اندونزی از محدودیت نیکوتین و قطران تا نگرانی از گسترش بازار غیررسمی)

بازار دخانیات در مسیر پوست‌اندازی

اخبار امور بین الملل، خرداد ماه 1405

تولید در شرایط سخت

نقشه ملی مقابله با دخانیات نهایی شد

رشد دخانیات در میان دختران 13 تا 15 سال!؛ لزوم کنترل شبکه نمایش خانگی

گذار از بحران به توسعه؛ هم‌افزایی استراتژیک در مجتمع دخانیات گیلان برای تثبیت تولید

تحلیلی بر برنامه‌های مدیرعامل در مسیر تثبیت و توسعه

آیا تأخیر در تأمین مواد اولیه، تولید داخلی را به نفع قاچاق از میدان خارج می‌کند؟